Wykonanie
Dzisiaj nie mam zbyt dużo czasu, więc i przepis dość prosty i szybki w wykonaniu. A przy tym całkiem interesujący, bo z dodatkiem karmelizowanej
cebuli, która nie jest zbyt częstym dodatkiem do
makaronu. Towarzyszą jej
bułka tarta i
anchois, które przywodzą na myśl spaghetti poveraccio, danie z niewielką liczbą składników, nieskomplikowane, a takie pyszne! Tak jest też w przypadku mojej dzisiejszej propozycji na szybki obiad, łączącej jeden z moich ulubionych rodzajów
makaronu z kilkoma prostymi i smacznymi dodatkami.Bucatini z karmelizowaną
cebulą,- 1 duża
cebula-
sól,
pieprz- 20g
bułki tartej- 2 ząbki
czosnku, pokrojone w cienkie plasterki- 1/2 łyżeczki pasty
anchois (lub całe
anchois)- szczypta
chili w płatkach- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki- 160g bucatini1) Na dużej patelni podsmażyć
cebulę pokrojoną w plastry.2) Doprawić i dusić pod przykryciem przez 20 minut.3) Na małej patelni podsmażyć
czosnek, dodać
bułkę tartą i pastę
anchois, podprażyć do zezłocenia.4) W międzyczasie ugotować
makaron, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.5) Dodać do niego
cebulę, 2/3
bułki tartej,
chili w płatkach i
natkę.6) Dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze i posypać resztą
bułki.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal