Wykonanie
Ostatnio jedna z moich ulubionych surówek. Kilka składników, fajny dressing i mało pracy. Latem idealna jako dodatek do
mięsnego obiadu lub grillowanych dań. Świetna do drobiu i
ryby. Z tych składników wychodzi jej sporo, ale spokojnie możecie schować ją do lodówki i zjeść na następny dzień. Po przegryzieniu jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki:1/4
młodej białej kapusty1 średnia
marchew1 mała
cebula3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiDressing:6 łyżek
oleju2 łyżeczki
octu jabłkowego3 łyżeczki
cukru pudru1 1/2 łyżeczki
musztardy stołowej1 ząbek
czosnkusól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
Kapustę drobno poszatkować.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dodać posiekaną
natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Do
oleju dodać
ocet,
musztardę,
cukier puder, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól i
pieprz. Składniki dressingu dokładnie połączyć. Dressingiem polać surówkę, wymieszać i odstawić do przegryzienia na minimum godzinę. Smacznego!