Wykonanie
            Opis:Twój DietetykZałożenia:Powstawanie uchyłków (wypukleń błony śluzowej) jelita grubego jest nierozerwalnie związane z nieodpowiednim żywieniem, choć stwierdzono również pewien wpływ czynników genetycznych. Najczęściej schorzenie to występuje u osób, które skończyły 40. rok życia.Uchyłki mogą powstawać w różnych częściach przewodu pokarmowego - w przełyku, żołądku, w jelicie cienkim i jelicie grubym. Najczęściej sama ich obecność nie powoduje większych dolegliwości. Zdarzają się jednak groźne konsekwencje, takie jak rozwój stanów zapalnych, ropni, zapalenie otrzewnej. Ich powodem może być gromadzenie się w uchyłkach masy kałowej, która jeśli jest mocno zagęszczona - uszkadza błonę śluzową i wywołuje jej stany zapalne.Wśród objawów uchyłkowatości możemy wyróżnić 
bóle promieniujące do nadbrzusza, zaburzenia w oddawaniu stolca oraz krew w stolcu (u około 20% badanych). Ocenia się, że w Polsce choruje na nią 5% osób w przedziale wieku 30 - 50 lat, 10% w wieku 50 - 70 lat oraz aż 60% osób powyżej 90. roku życia. Tak więc najbardziej na uchyłkowatość narażone są osoby w podeszłym wieku.Badania epidemiologiczne wykazały, że choroba ta występuje bardzo rzadko w krajach o niskim stopniu rozwoju gospodarczego oraz u osób stosujących dietę wegetariańską. Wiąże się to z ilością błonnika pokarmowego w jadłospisie. W krajach bogatych, gdzie sposób żywienia jest oparty głównie na żywności przetworzonej, w której ilość błonnika pokarmowego jest niewielka, istnieje większe ryzyko rozwoju uchyłkowatości.Przypomnijmy, że błonnik pokarmowy, to ta część pożywienia pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka. Nie dostarcza więc energii ani też składników pokarmowych, takich jak 
białka, tłuszcze, węglowodany czy składniki mineralne. Błonnik pokarmowy nie jest jedną substancją, lecz grupą substancji, w skład której wchodzą związki o bardzo zróżnicowanej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych. Wyróżniamy tu składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne. Do frakcji rozpuszczalnej należą substancje pektynowe, część hemiceluloz, gumy, śluzy; natomiast do frakcji nierozpuszczalnej - celuloza, pozostałe hemicelulozy oraz lignina.Frakcja nierozpuszczalna i rozpuszczalna włókna oddziałują w odmienny sposób na procesy zachodzące w świetle przewodu pokarmowego.Frakcja nierozpuszczalna w wodzie przyspiesza pasaż (przesuwanie) treści pokarmowej, zwiększa masę 
kału, zwalnia hydrolizę 
skrobi. Frakcja rozpuszczalna natomiast ma właściwości tworzenia żelu i wiązania w jego strukturach składników pokarmowych, zwłaszcza wapnia, żelaza i cynku, ograniczając w ten sposób ich wchłanianie. Dlatego dieta bogato błonnikowa musi być ostrożnie stosowana u osób z chorobami układu kostnego i niedokrwistością z niedoboru żelaza. Frakcja rozpuszczalna zwalnia również pasaż treści pokarmowej i wchłanianie glukozy, jak też zwiększa wydalanie kwasów żółciowych.Tak duży wpływ błonnika pokarmowego na funkcjonowanie układu pokarmowego sprawia, że jego niedoborom w diecie przypisuje się odpowiedzialność za powstawanie oraz rozwój niektórych chorób przewodu pokarmowego, jak np. zaburzenia czynnościowe jelita grubego, stany zapalne uchyłków jelit oraz żylaki odbytu, czyli polipy jelita grubego.Dietą, która jest zalecana w uchyłkowatości jelita grubego, jest więc dieta bogato błonnikowa, z wyjątkiem przypadków, gdy doszło już do zapalenia uchyłków. W stanach ostrych często konieczne jest leczenie szpitalne z kuracją antybiotykową.Najważniejsze zasady dietyo Dieta bogato błonnikowa powinna zawierać 30 - 50g błonnika pokarmowego. Dlatego konieczne jest spożywanie produktów o dużej zawartości błonnika, których w zwyczajowej diecie mamy niestety bardzo niewiele. Należą do nich przede wszystkim 
otręby, suche 
warzywa strączkowe (
groch, 
fasola, 
bób, 
soja), 
buraki, 
orzechy oraz ciemne 
makarony. Nieco mniej błonnika zawiera 
pieczywo razowe, świeże nasiona roślin strączkowych oraz 
płatki, 
kasze i 
szpinak. Jako źródło błonnika zalecane są również 
ziemniaki.o Produkty bogato błonnikowe należy wprowadzać do jadłospisu bardzo wolno. Najłatwiej jest zastąpić 
pieczywo jasne pieczywem razowym, a oczyszczone 
kasze i 
ryż - grubymi 
kaszami, tj. pęczakiem, 
kaszą gryczaną i 
płatkami owsianymi.o Trzeba również jeść dużo warzyw. Oprócz nasion strączkowych zaleca się: 
marchew, 
kapustę kwaszoną, 
buraki, 
szpinak, 
sałatę, 
pomidory i 
ziemniaki. Pamiętajmy jednak, że 
warzywa strączkowe, choć bogate w błonnik, są jednak ciężko strawne i u niektórych osób mogą powodować wzdęcia.o W diecie powinno znaleźć się także dużo 
owoców. Wskazane są przede wszystkim: 
jeżyny, 
porzeczki, 
śliwki - również suszone, 
gruszki, 
czarne jagody, 
jabłka i 
brzoskwinie. W przypadku 
jabłek i 
gruszek korzystniejsze jest spożywanie ich razem ze skórką.o Dodatkowym źródłem błonnika mogą być 
otręby pszenne, które zazwyczaj podaje się 3 
razy dziennie po łyżce stołowej. Najlepiej spożywać je w połączeniu z takimi produktami mlecznymi jak 
mleko, 
jogurt czy 
kefir.o Należy unikać produktów dostarczających dużych ilości tłuszczu. Spośród 
mięs trzeba wybierać chude gatunki, takie jak 
cielęcina, 
kurczaki, 
indyki, 
króliki. Powinno się również zrezygnować z tłustych 
wędlin, np. 
wędlin podrobowych, pasztetów, 
konserw mięsnych.o Zalecane sposoby przygotowywania potraw to gotowanie, duszenie bez dodatku tłuszczu i pieczenie w folii.o Jeśli stosuje się równocześnie 
leki i dietę bogato błonnikową, należy zachować 2 - godzinny odstęp 
między posiłkiem a podaniem lekarstwa. Błonnik może bowiem zmniejszać skuteczność działania niektórych środków farmakologicznych.--------------------------------------------------------------------------------źródło: "Żyjmy dłużej" 4 (kwiecień) 1999, mgr Magdalena Makarewicz-Wujec i dr n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i ŻywieniaTekst pochodzi z programu Twój Dietetyk.