ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegorodzynki 50 gramówrum 4 łyżek stołowychlaska wanilii 1 sztukmleko 300 mililitrówśmietana kremowa 100 gramówżółtka 4 sztukcukier 125 gramówmąka 250 gramówsól 1 szczyptajajka 2 sztukoliwa 4 łyżek stołowychjabłka 1 kilogramówsok z cytryny 4 łyżek stołowychpłatki migdałowe 100 gramówmasło 75 gramówbułka tarta 50 gramówcukier puder 2 łyżek stołowychmelisa według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, osączone rodzynki skropić rumem. Wanilię przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. do mleka dodać śmietanę, laskę oraz miąższ wanilii i zagotować. Chłodzić ok. 10 minut. Utrzeć żółtka z 75g cukru. Masę waniliową przecedzić przez sitko i dodać do żółtek. Wszystko utrzeć w kąpieli wodnej i ostudzić.Przesianą mąkę, sól, jajka, 4 łyżki oliwy oraz 3 łyżki wody6 zagnieść i wyrabiać 10 minut. Jeśli ciasto będzie suche, skropić kilkoma kroplami oleju. Przykryć ściereczką i pozostawić n a30 minut.Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami oraz płatkami migdałowymi. Roztopić masło. Na oprószona maka stolnicę przełożyć ciasto i posypanymi mąką dłońmi rozciągać ciasto na placek o wymiarach 65x45cm. Skropić połową roztopionego masła i posypać bułką tartą. Na placek wyłożyć przygotowaną masę jabłkową, posypać 50g cukru i zrolować ciasto. Przełożyć strudel na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i skropić pozostałym masłem. Piec ok. 35 minut w 200 stopniach. Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować melisą. Podawać z sosem waniliowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: