ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegolaska wanilii 2 sztukmleko 175 mililitrówdrożdże suszone 42 gramówcukier 80 gramówmąka 400 gramówmigdały mielone 100 gramówmasło 100 gramówjajka 2 sztuksól 1 szczyptażółtka 1 sztukmleko 2 łyżek stołowychcukier puder 100 gramówsok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Przekroić wzdłuż laski wanilii, zeskrobać rdzeń i razem z laskami wanilii włożyć do mleka i gotować 5 minut na małym ogniu. Mleko lekko ostudzić i wyjąć laski wanilii.Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę cukru, mąkę, migdały, miękkie masło, jajka oraz szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta 2 wałeczki dł. 50 cm i zwinąć je ze sobą w formie spirali. Następnie uformować wianek i umieścić go w natłuszczonej blasze. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Wymieszać żółtko z 2 łyżkami mleka i posmarować ciasto. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić.Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i posmarować wianek. Po zastygnięciu lukru, ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować igiełkami rozmarynu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: