Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
sól 1 szczypta
drożdże suszone 42 gramów
mleko 200 mililitrów
cukier 60 gramów
jajka 1 sztuk
masło 100 gramów
żółtka 1 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
cukier gruby 3 łyżek stołowych
jajka (kolorowe)6 sztukWykonanie:Do przesianej
mąki dodać szczyptę
soli,
drożdże, ciepłe
mleko,
cukier,
jajko oraz miękkie
masło i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.Na oprószonej
mąką stolnicy ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, z każdej uformować wałeczek i podzielić na 6 porcji. Z kawałków ciasta uformować paski ok. 20 cm długości i po 2 skręcać w formie wianuszków. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.Wymieszać
żółtko z 2 łyżkami
mleka i posmarować wianki oraz posypać grubym
cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić. W każdym wianku umieścić po jednym kolorowym
jajku.Uwagi:Wianki można upiec dużo wcześniej i zamrozić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: