ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówsól 1 szczyptadrożdże suszone 42 gramówmleko 200 mililitrówcukier 60 gramówjajka 1 sztukmasło 100 gramówżółtka 1 sztukmleko 2 łyżek stołowychcukier gruby 3 łyżek stołowychjajka (kolorowe)6 sztukWykonanie:Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, drożdże, ciepłe mleko, cukier, jajko oraz miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.Na oprószonej mąką stolnicy ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, z każdej uformować wałeczek i podzielić na 6 porcji. Z kawałków ciasta uformować paski ok. 20 cm długości i po 2 skręcać w formie wianuszków. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.Wymieszać żółtko z 2 łyżkami mleka i posmarować wianki oraz posypać grubym cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić. W każdym wianku umieścić po jednym kolorowym jajku.Uwagi:Wianki można upiec dużo wcześniej i zamrozić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: