ßßß Cookit - przepis na Chrupiące gniazdka

Chrupiące gniazdka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
sól 1 szczypta
drożdże suszone 42 gramów
mleko 200 mililitrów
cukier 60 gramów
jajka 1 sztuk
masło 100 gramów
żółtka 1 sztuk
mleko 2 łyżek stołowych
cukier gruby 3 łyżek stołowych
jajka (kolorowe)6 sztuk
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, drożdże, ciepłe mleko, cukier, jajko oraz miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Na oprószonej mąką stolnicy ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, z każdej uformować wałeczek i podzielić na 6 porcji. Z kawałków ciasta uformować paski ok. 20 cm długości i po 2 skręcać w formie wianuszków. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Wymieszać żółtko z 2 łyżkami mleka i posmarować wianki oraz posypać grubym cukrem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wystudzić. W każdym wianku umieścić po jednym kolorowym jajku.
Uwagi:
Wianki można upiec dużo wcześniej i zamrozić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12183/Chrupiace-gniazdka