Wykonanie
« Powrót  Sękacz
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 250 gramów
cukier 1 szklanek
jajka 6 sztuk
sól według uznania
rum jasny 50 mililitrów
migdały 50 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
mąka krupczatka 0,75 szklanek
mąka ziemniaczana 0,5 szklanek
cukier puder 0,75 szklanek
sok z cytryny według uznaniaWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na gładką, jasną masę. Ucierając, dodawać stopniowo po
żółtku. Wlać
rum, wsypać grubo zmielone
migdały, rozdrobnioną
wanilię i oba rodzaje
mąki. Z
białek i szczypty
soli ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą
żółtkową. Natłuścić formę z kominem. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki (chochelki) ciasta, piec ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy ciasto lekko się zrumieni wyjąć z pieca. Na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta (ma powstać jak najwięcej cienkich warstw). Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z formy i polać lukrem utartym z
cukru pudru i
soku z cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: