ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 250 gramówcukier 1 szklanekjajka 6 sztuksól według uznaniarum jasny 50 mililitrówmigdały 50 gramówlaska wanilii 0,5 sztukmąka krupczatka 0,75 szklanekmąka ziemniaczana 0,5 szklanekcukier puder 0,75 szklaneksok z cytryny według uznaniaWykonanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Ucierając, dodawać stopniowo po żółtku. Wlać rum, wsypać grubo zmielone migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Natłuścić formę z kominem. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki (chochelki) ciasta, piec ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy ciasto lekko się zrumieni wyjąć z pieca. Na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta (ma powstać jak najwięcej cienkich warstw). Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z formy i polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: