ßßß Cookit - przepis na Sękacz

Sękacz

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Sękacz
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 250 gramów
cukier 1 szklanek
jajka 6 sztuk
sól według uznania
rum jasny 50 mililitrów
migdały 50 gramów
laska wanilii 0,5 sztuk
mąka krupczatka 0,75 szklanek
mąka ziemniaczana 0,5 szklanek
cukier puder 0,75 szklanek
sok z cytryny według uznania
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Ucierając, dodawać stopniowo po żółtku. Wlać rum, wsypać grubo zmielone migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Natłuścić formę z kominem. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki (chochelki) ciasta, piec ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy ciasto lekko się zrumieni wyjąć z pieca. Na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta (ma powstać jak najwięcej cienkich warstw). Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z formy i polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12108/Sekacz