Wykonanie
By ochrzcić moją nową formę do tarty z wyjmowanym dnem, którą już od dawna pragnęłam
mieć, zrobiłam tartę z
gruszkami. Dla lepszego efektu - z masą
migdałową :)Słodka rozpusta :DWyszło bardzo ciekawe połączenie!
Składniki na formę o średnicy 24 cmSkładniki na ciasto:250 g
mąki125 g zimnego
masła2 łyżki
cukru pudru1
żółtkoSzczypta
soliSkładniki na masę
migdałową:100 g miękkiego
masła100 g zmielonych
migdałów2
jajka100 g
cukru1 łyżka
rumuSkładniki na
gruszki z
syropu:4 twarde
gruszki400 g
cukru800 ml
wody1
laska waniliiSkładniki na ciasto zagnieść, rozwałkować w wysmarowanej i posypanej formie na tarte, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gruszki obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda.
Wodę zagotować z
cukrem i
laską wanilii. Ziarna wcześniej wydrapać i dodać do
wody.Gdy
woda się zagotuje, włożyć
gruszki, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 25 minut.
Gruszki wyjąć i ostudzić.Przygotować składniki na masę.
Masło utrzeć z
cukrem. Dodać
migdały, następnie
jajka i
rum. Dokładnie zmiksować.Wylać masę
migdałową na ciasto i ułożyć
gruszki.Piec 25-30 minut w 180 stopniach.Smacznego!