Strawberry shortcake.Składniki.Ciasto.2 szklanki mąki4 łyżki zmielonych migdałów100 g cukru1 łyżeczka proszku2 jajka125 g masła1 laska waniliiPianka bezowa.3 białka150 g cukru1 łyżka soku z cytryny350 g truskawek2 łyżki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki migdałów ,wiórkiWykonanie.Składniki ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na 30minut.Tortownicę,24 cm,wyłożyć rozwałkowanym ciastem.Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i sok z cytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru.Oczyszczone truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.Delikatnie wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto.Posypać startym ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi.Piec 40 minut w temp.175 stop.Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe.