ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło według uznaniacukier puder 2 łyżek stołowychśmietanka 1 szklanektruskawki 250 gramówwanilia laska 1 sztukmleko 1 szklanekmigdały 100 gramówjajka 4 sztukcukier 120 gramówmasło 120 gramówmąka 200 gramówWykonanie:Migdały zalać wrzącą wodą po 10 minutach odcedzić, obrać ze skórki i zemleć w maszynce. Jajka umyć, oddzielić białka. Masło utrzeć; gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany , dodać migdały oraz 120 gram cukru i ucierać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wymieszać z ubitych na pianę białkami i przesianą mąką. Upiec w temperaturze 160-180 stopni C. Upiec z ciasta w tortownicy 2 placki (piec do momentu zrumienienia się ciasta). Wanilię pokroić i utłuc z cukrem 100g lub zemleć wraz z cukrem w młynku, dodać do żółtek, utrzeć. Przesianą mąkę 1łyżka,rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mąkę mieszając, gdy zgęstnieje, odstawić, natychmiast połączyć z utartymi żółtkami i ubijać w naczyniu ustawionym na zmniejszonym do minimum ogniu. Uważać,by masa zgotowała się. Gdy zgęstnieje, odstawić, wystudzić. Zimny krem nałożyć na serca. , przykryć drugim . Śmietanę oziębić w lodówce , a następnie ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitym kremem przykryć powierzchnię tortu i obłożyć umytymi i oczyszczonymi z szypułek truskawkami.Uwagi:Boki torcika można ozdobić orzechami, bakaliami, wiórkami , migdałami, owocami itp.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: