ßßß
Składniki :3 szklanki mąki krupczatki10 dag obranych i zmielonych migdałów1 kostka masła1 jajko1/2 szklanki cukru1/4 szklanki mleka2 opakowania cukru waniliowego2 łyżki cukru pudru1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowejOpis wykonania :1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier puder, zmielone migdały i miąższ z wanilii lub pastę. Dodajemy jajko, mleko, posiekane masło i zagniatamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na 2 części i zawijamy w folie spożywczą, wkładamy do lodówki na 40 minut.3. Z zimnego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, nadajemy im kształt rogalików. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.4. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 C. gorące obtaczamy w cukrze waniliowym.5. Jeżeli posiadacie blaszkę ciasta lepiej nie chłodzić lepiej rozprowadza się je szpatułką.


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy