Wykonanie
Korzystając z tego, że sezon
truskawkowy trwa, dodaje kolejny sposób na wykorzystanie pysznych
truskawek :) Jest to bardzo leciutkie i letnie ciasto :) Bardzo polecam bo nie jest trudne do wykonania, a smak jest cudowny.Składniki:200 g
truskawek2 łyżki
cukru5
jajek100 g
cukru5
białek80 g
mąki50 g
mąki ziemniaczanej0,5 litra
śmietany2 łyżki
cukru do
śmietanypół filiżanki
cukru pudruWykonanie:Blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem pergaminowym.Przygotować
truskawki, podzielić je na ćwiartki i posypać
cukrem (2 łyżki) i pozostawić pod przykryciem do nasiąknięcia.Następnie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Żółtka utrzeć z połową
cukru (100 g) na pulchną masę.
Białka ubić z resztą
cukru (100 g) na sztywną pianę i wmieszać do masy
żółtkowej. Dodać przesianą
mąkę,
mąkę ziemniaczaną i ostrożnie wszystko razem wymieszać.Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy przez 10 minut.Po upieczeniu ściągamy papier pergaminowy. Placek
biszkoptowy przekładamy na ściereczkę kuchenną (wilgotną) do wystygnięcia lub zaraz po upieczeniu zwijamy
biszkopt w roladę.
Śmietanę ubijamy z
cukrem na sztywno, przekładamy na ciasto. na warstwie
śmietany układamy
truskawki.Pomagając sobie ściereczką kuchenną zwijamy roladę. Na koniec oprószamy
cukrem pudrem.