Wykonanie
Witam, wiem że święta już były, ale jakoś nie miałam czasu zasiąść przed komputerem i wpisać przepisu na fantastyczne choineczki, więc dodaję teraz a pomysł można wykorzystać na następne święta.Składniki na kruche ciasto:1 kg
mąki1/2 kg
cukru1/2 kg tłuszczu ( najlepiej
masła)3
jajaskórka z jednej
cytryny lub
sok z cytrynyPrzygotowanie
ciasteczek:Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Schłodzić w lodówce pół godziny. Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkować na oprószonym blacie
mąką na pół centymetra i wyciskać
ciasteczka.
Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni C, około 5-7 minut w zależności od piekarnika. Muszą być złociste z góry.Składniki na masę:
cukier pudersok z jednej
cytryny2
białkaBiałka ubić na sztywno.
Cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny,
lukier musi być gęsty, więc nie można powiedzieć ile potrzeba
cukru pudru, należy sypać po trochu.
Białka przełożyć po trochu do lukru i wymieszać.Za pomocą szprycy wyciskać na
ciasteczka, te o największym spodzie i chwilę poczekać, aby nam
ciasteczka nie opadły jak od razu nałożymy średnie
ciasteczko. To samo robimy z kolejną warstwą
ciasteczek. Czubkiem choinki mogą być
czekoladowe piegi.