Wykonanie
No i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z
cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej
kawki :) Ciasto idealne WielkanocWymiary tortownicy : średnica 19 cmCzas pieczenia : 5-10 minutTemp. pieczenia : 195 C
Składniki:250 g
masła50 g zmielonych
migdałów1 szkl.
cukru3/4 szkl.
mąki krupczatki1/2 szkl.
mąki ziemniaczanej6
jajek1 łyżka
rumu1/2
laski wanilii1 łyżka
masła do posmarowania tortownicy
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z
cukrem na puszysty krem (
masło musi być miękkie ).Cały czas ucierając dodawać po 1
żółtku.Dodać
rum,
migdały,
wanilię i
mąkę .
Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z
ciastem.Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C .Tortownicę wysmarować
masłem.Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).Wyjąć tortownicę i znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy.Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.Można polać
polewą czekoladową albo tylko posypać
cukrem pudrem.Smacznego