ßßß Cookit - przepis na Sękacz domowy

Sękacz domowy

nazwa

Wykonanie

No i wreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne Wielkanoc
Wymiary tortownicy : średnica 19 cm
Czas pieczenia : 5-10 minut
Temp. pieczenia : 195 C
Składniki:
250 g masła
50 g zmielonych migdałów
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżka rumu
1/2 laski wanilii
1 łyżka masła do posmarowania tortownicy
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ).
Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku.
Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę .
Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem.
Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C .
Tortownicę wysmarować masłem.
Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika na ok. 5- 10 minut ( do momentu zrumienienia się ciasta).
Wyjąć tortownicę i znowu wyłożyć 2 łyżki ciasta i rozsmarować , do piekarnika na ok. 10 minut i tak do momentu wykorzystania całej masy.
Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Można polać polewą czekoladową albo tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/03/sekacz-domowy.html