ßßß
Skład niki na ciasto:150 g mąki pszemmej100 g zmielonych migdałów2 jajka1 łyżka kwaśnej śmietany120 g masła4 łyżki cuku pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:400 ml mleka4 zółtka4 łyżki mąki3 starte jabłka6 łyżek cukruszczypta cynamonu1/2 laski waniliiDodatkowo:10 średnich twardych jabłekcukier pudercynamonpłatki migdałów
Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i śmietanę. Migdały zmielić połączyć z maką i proszkiem i wsypać do jajek. Zagmieść ciasto w kulę i umieśćić w lodówce na 2-3 godziny.W międzyczasie przygotować masę budyniową...W garnuszku połączyć mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zagotować ciągle mieszając by nie powstały grudki, lekko przestudzić i dodać starte jabłka. Ponownie wymieszać. Foremkę do tarty wykleić ciastem i podpiez w piekarniku nastawionym na 160 stopni 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić i na wierzch wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka tworząc jak najdłuższe paski, a z nich zwinąć różyczki i ułożyć na kremie. W środki różyczek włożyć po kilka płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni i piec 35 minut. Jabłka powiny być rumiane. Wyjąć, lekko przestudzić i posypać po wierzchu pudrem połączonym z cynamonem...Można podawać. Smacznego.