ßßß Cookit - przepis na Chrupiące torciki jabłkowe

Chrupiące torciki jabłkowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
żółtka 2 sztuk
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 700 gramów
sok z cytryny 6 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 6 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
dżem jabłkowy 8 łyżek stołowych
Wykonanie:
Z przesianej mąki, cukru, cukru waniliowego, soli, żółtek, masła oraz 2 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, i pokroić na dosyć cienkie paski, skropić sokiem cytrynowym. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego 8 okręgów o średnicy 14 cm. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek o średnicy 12 cm. Spody po nakłuwać widelcem i posypać bułka tartą. Na każdym ciastku rozłożyć porcję jabłek i wyrównać. Piec ok. 20 minut w 2000 stopniach. Na wierzchu upieczonych torcików rozsmarować lekko podgrzany dżem. Brzegi ciastek posypać płatkami migdałowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni jeszcze przez 5 minut. Torciki wyjąć z foremek po 5 minutach, ostudzić. Podawać posypane cukrem pudrem. Można również oprószyć cynamonem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9326/Chrupiace-torciki-jablkowe