Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
żółtka 2 sztuk
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 700 gramów
sok z cytryny 6 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 6 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
dżem jabłkowy 8 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
mąki,
cukru,
cukru waniliowego,
soli,
żółtek,
masła oraz 2 łyżek zimnej
wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, i pokroić na dosyć cienkie paski, skropić
sokiem cytrynowym. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego 8 okręgów o średnicy 14 cm. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek o średnicy 12 cm.
Spody po nakłuwać widelcem i posypać
bułka tartą. Na każdym
ciastku rozłożyć porcję
jabłek i wyrównać. Piec ok. 20 minut w 2000 stopniach. Na wierzchu upieczonych torcików rozsmarować lekko podgrzany
dżem. Brzegi
ciastek posypać
płatkami migdałowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni jeszcze przez 5 minut. Torciki wyjąć z foremek po 5 minutach, ostudzić. Podawać posypane
cukrem pudrem. Można również oprószyć
cynamonem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: