Wykonanie

Już chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego
ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym
ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo
masła, praktycznie tyle ile
mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne,
jabłkowo-
cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone
płatki migdałowe wieńczą dzieło.

przepis z książki Francja na słodkoSkładniki na ciasto na 20 szt400 g
masła400g
mąkiszczypta
soli1 duże
żółtkookoło 200 ml zimnej
wodySkładniki na nadzienie1kg
jabłek1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonucukrier puder do posypaniaPonadto:
mąka do podsypania blatu
żółtko +
mleko do smarowania wierzchu
płatki migdałowePrzygotowanie:Lodówkę nastawiamy na bardzo niską temperaturę( u mnie 2°C).Ciasto kluskowe:Roztopiamy 38g
masła. Studzimy. Przesiewamy 360 g
mąki na stolnicę. W środku robimy zagłębienie, wlewamy roztopione
masło, dodajemy
sól i
żółtko. Zagniatamy.Do ciasta stopniowo dodajemy
wodę, tak by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto.Wyrabiamy przez pare minut( u mnie 5), aby ciasto nabrało elastyczności. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli wasza lodówka nie ma odpowiednio niskiej temperatury, proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone
masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczenia.Ciasto maślane:
Masło zagniatamy z pozostałą
mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.

Nadzienie:
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z
sokiem z cytryny,
cukrem i
wodą (ok 100ml ). Lekko odparowujemy i dodajemy starty
cynamon do smaku.Odstawiamy do ostygnięcia.Na stolnicy oprószonej
mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kluskowe powinno
mieć taką szerokość jak ciasto maślane, ale być trzy
razy dłuższe.Pośrodku ciasta kluskowego kładziemy ciasto maślane, zawijamy górną i dolną krawędź, rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy na trzy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut( najlepiej 1 h). Wałkowanie i składanie ciasta powtarzamy przynajmniej 3
razy( u mnie 4, najlepiej 6).


Ciasto wałkujemy z dołu do góry i z lewej strony na prawą, na lekko podsypanej
mąką stolnicy. Za każdym razem gdy zaczynamy wałkować schłodzone ciasto, przekręcamy je o ¼, tak aby nałożone brzegi znajdowały się po naszej prawej stronie. Po ostatnim składaniu ciasto przechowujemy w lodówce. Jeśli nie wykorzystamy ciasta od razu, możemy przechowywać je zawinięte w folię w lodówce 2-3 dni.Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Gdy z jedną pracujemy, drugą przechowujemy w lodówce. Ciasto razwałkowujemy na lekko oprószonej
mąką powierzchni na prostokąt 40x30 cm, o grubości około 3-4 mm.
Ostrym nożem kroimy kwadraty (o bokach 10x10 cm). Po środku nakładamy farsz z
jabłek, dwa brzegi smarujemy
żółtkiem rozmąconym z
mlekiem. Składamy w trójkąty, widelcem przciskamy brzegi. Trójkąty smarujemy
żółtkiem z
mlekiem i posypujemy
płatkami migdałowymi.

Pieczemy w 225°C, na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Razem ze mna wypiekaly:Justyna z bloga Gotowanie i pieczenieIza z bloga Smaczna pyzaMałgosia z bloga Smaki AlzacjiFoodnotes