Wykonanie
Witajcie! Po mroźnych, ale
słonecznych dniach, znowu nadeszły te szare i bure, które odbierają każda, nawet najmniejszą dawkę energii. Również i na zdjęciach zrobiło się szaro, ale pośród tego betonu wyrosła złocista i przepyszna róża, której
płatki wzniosły się na budyniowej chmurce, a całość zrosił słony karmel. Niestety nie mam zdjęcia przekroju
ciastka, bo było ono na wynos :Dciasto:200 g
mąki130 g
masła66 g
cukru pudru1
żółtkoMąkę,
cukier puder,
masło,
żółtko oraz
wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować
masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć
fasolę,
groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
budyń:10 g
cukru150 ml
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej35 g
masła75 ml
mleka zagotować w rondlu z
cukrem. Pozostałe
mleko połączyć z
mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się
mleka w rondlu. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać
masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód.
jabłka:2 duże
jabłka50 g
cukru50 ml
wody2 łyżki
masła1 szczypta
cynamonu2 duże szczypty
soliJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Na patelni umieścić
cukier,
masło,
wodę,
sól i
cynamon. Całość podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia. Następnie na
syropie ułożyć plasterki
jabłek i smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony.
Owoce zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Wystudzonymi kawałkami
jabłek dekorować tartę.Smacznego! :)