ßßß Cookit - przepis na mini tarta z budyniem i jabłkami w słonym karmelu

mini tarta z budyniem i jabłkami w słonym karmelu

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Po mroźnych, ale słonecznych dniach, znowu nadeszły te szare i bure, które odbierają każda, nawet najmniejszą dawkę energii. Również i na zdjęciach zrobiło się szaro, ale pośród tego betonu wyrosła złocista i przepyszna róża, której płatki wzniosły się na budyniowej chmurce, a całość zrosił słony karmel. Niestety nie mam zdjęcia przekroju ciastka, bo było ono na wynos :D
ciasto:
200 g mąki
130 g masła
66 g cukru pudru
1 żółtko
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
budyń:
10 g cukru
150 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
35 g masła
75 ml mleka zagotować w rondlu z cukrem. Pozostałe mleko połączyć z mąkami, dokładnie rozetrzeć i wlewać niewielkim strumieniem do gotującego się mleka w rondlu. Zmniejszyć ogień i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać masło i utrzeć mikserem. Gotowy krem wyłożyć na upieczony spód.
jabłka:
2 duże jabłka
50 g cukru
50 ml wody
2 łyżki masła
1 szczypta cynamonu
2 duże szczypty soli
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Na patelni umieścić cukier, masło, wodę, sól i cynamon. Całość podgrzewać na średnim ogniu do wrzenia. Następnie na syropie ułożyć plasterki jabłek i smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony. Owoce zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Wystudzonymi kawałkami jabłek dekorować tartę.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/11/mini-tarta-z-budyniem-i-jabkami-w-sonym.html