Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 750 gramów
masło 500 gramów
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
jabłka małe 2 kilogramów
sok z cytryny 4,5 łyżek stołowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
bita śmietana 150 gramów
sól 1 szczyptaWykonanie:Kruszonka:
masło stopić i lekko przestudzić. Przesianą
mąkę wymieszać w misce z
cukrem, szczyptą
soli, skórką otartą z
cytryny i
cukrem waniliowym. Stopniowo dolewać stopione
masło, dokładnie wymieszać mikserem na gładkie jednolite ciasto. Przykryć i włożyć na 30 minut do lodówki.Oczyszczone
jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, na wypukłej stronie
owocu zrobić kilkanaście płytkich nacięć, aby
jabłka upiekły się równomiernie. Przygotowane
owoce skropić 3 łyżkami
soku z cytryny. Dużą blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. na dnie rozłożyć 2/3 przygotowanej kruszonki, dobrze przyciskając. Spód obłożyć
jabłkami(wypukłą stroną do góry) i posypać resztą kruszonki. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
Lukier:
cukier puder utrzeć z pozostałym
sokiem z cytryny. Polukrować ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy.Placek
jabłkowy podawać z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: