ßßß Cookit - przepis na Placek z jabłkami i bitą smietaną

Placek z jabłkami i bitą smietaną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 750 gramów
masło 500 gramów
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
jabłka małe 2 kilogramów
sok z cytryny 4,5 łyżek stołowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
bita śmietana 150 gramów
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Kruszonka: masło stopić i lekko przestudzić. Przesianą mąkę wymieszać w misce z cukrem, szczyptą soli, skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Stopniowo dolewać stopione masło, dokładnie wymieszać mikserem na gładkie jednolite ciasto. Przykryć i włożyć na 30 minut do lodówki.
Oczyszczone jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, na wypukłej stronie owocu zrobić kilkanaście płytkich nacięć, aby jabłka upiekły się równomiernie. Przygotowane owoce skropić 3 łyżkami soku z cytryny. Dużą blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. na dnie rozłożyć 2/3 przygotowanej kruszonki, dobrze przyciskając. Spód obłożyć jabłkami(wypukłą stroną do góry) i posypać resztą kruszonki. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
Lukier: cukier puder utrzeć z pozostałym sokiem z cytryny. Polukrować ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy.
Placek jabłkowy podawać z bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5083/Placek-z-jablkami-i-bita-smietana