ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowy puch!

Pomarańczowy puch!

nazwa

Wykonanie

Ostatnio furorę w domu zrobiły cytrynowe kwadraciki więc w niedzielę stwierdziłam że muszę w końcu wypróbować tą wersję ciasta w wersji pomarańczowej.
I tak oto zapraszam na pomarańczowy puch który powstał dzięki pomocy w kuchni mojej siostry:)
Przyznam obiektywnie że wersja cytrynowa jest najlepsza!!
Składniki na ciasto:
225 g mąki
65 g cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
225 g masła o temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto po-nakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.
Składniki na krem cytrynowy:
6 średnich jajek
200 g cukru
60 g mąki
skórka starta z pomarańczy
150 ml soku z pomarańczy i odrobina soku z cytryny (ok 1 łyżka)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.
Ponadto:
cukier puder do posypania
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/02/pomaranczowy-puch.html