ßßß
Składniki:35 dag mąki20 dag masła10 dag cukru pudrutorebka cukru waniliowego (lub domowy cukier waniliowy)jajko2 łyżki kwaśnej śmietanyMasa:4 pomarańcze1 cytryna10 dag suszonych moreli10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy10 dag cukru (dałam więcej)Wykonanie:Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę i cukier, jajko i zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować. Nałożyć na wałek i przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę, formując nieco wyższy brzeg. Ochłodzić w lodówce. (mi zostało trochę ciasta i uformowałam z niego napis, który upiekłam przez 15 minut w piekarniku). Następnie piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Na masę namoczyć suszone morele. Następnie odsączyć i drobno posiekać. Sparzone pomarańcze i cytryny otrzeć ze skórki. Wycisnąc sok. Do soku dodać morele, otartą skórkę, skórkę kandyzowaną. Mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier. (moja nie chciała zgęstnieć, więc najpierw nieco rozdrobniłam ją robotem, a potem zdecydowałam się dodać 1 łyżeczkę żelatyny, którą najpierw namoczyłam w zimnej wodzie, żeby zgęstniała). Gorącą masę nakładać na upieczone ciasto (ja wykładałam już lekko ostudzoną). Ostudzić i udekorować.
/wydrukuj przepis/