Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
masło 2 sztuk
cukier puder 2 szklanek
cukier 400 gramów
mąka 400 gramów
jajka 8 sztuk
pomarańcze 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier waniliowy 2 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowychplasterki
pomarańczy kondyzowane 16 sztuktłuszcz według uznaniaWykonanie:Utrzeć tłuszcz z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać wszystkie
jajka. Sparzyć dwie
pomarańcze oraz
cytrynę, wytrzeć ściereczka. Otrzeć skórkę z
owoców. Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i otartą skórką, dodać do masy, mieszać aż do momenty uzyskania jednolitej konsystencji. Nasmarować tłuszczem blachę, umieścić na niej
ciastko, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. piec przez 35 minut w temperaturze 175stopni C. Wycisnąć sok z
pomarańczy, utrzeć z 5 czubatymi łyżeczkami
cukru pudru. Nakłuć
ciastko drewnianą wykałaczką w wielu miejscach, nasączyć ciasto
pomarańczowym lukrem, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wycisnąć
sok z cytryny, utrzeć z resztą
cukru pudru. Część przygotowanego lukru
cytrynowego odłożyć do dekoracji, resztą posmarować powierzchnie ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Odłożonym lukrem udekorować kandyzowane plasterki
pomarańczy. pokroić ciasto na równe kawałki, ułożyć wszystkie na ozdobnej paterze, udekorować przygotowanymi
owocami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: