ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomasło 2 sztukcukier puder 2 szklanekcukier 400 gramówmąka 400 gramówjajka 8 sztukpomarańcze 2 sztukcytryna 1 sztukcukier waniliowy 2 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychplasterki pomarańczy kondyzowane 16 sztuktłuszcz według uznaniaWykonanie:Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawać wszystkie jajka. Sparzyć dwie pomarańcze oraz cytrynę, wytrzeć ściereczka. Otrzeć skórkę z owoców. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórką, dodać do masy, mieszać aż do momenty uzyskania jednolitej konsystencji. Nasmarować tłuszczem blachę, umieścić na niej ciastko, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. piec przez 35 minut w temperaturze 175stopni C. Wycisnąć sok z pomarańczy, utrzeć z 5 czubatymi łyżeczkami cukru pudru. Nakłuć ciastko drewnianą wykałaczką w wielu miejscach, nasączyć ciasto pomarańczowym lukrem, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wycisnąć sok z cytryny, utrzeć z resztą cukru pudru. Część przygotowanego lukru cytrynowego odłożyć do dekoracji, resztą posmarować powierzchnie ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Odłożonym lukrem udekorować kandyzowane plasterki pomarańczy. pokroić ciasto na równe kawałki, ułożyć wszystkie na ozdobnej paterze, udekorować przygotowanymi owocami.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: