ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 25 dekagramów
cukier puder 25 dekagramów
jajka 4 sztuk
masło 25 dekagramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę,dodając stopniowo po jednym żółtku,cukier puder,cukier waniliowy,sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić na pianę.
Masę z żółtek połączyć z mąką i pianą i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z "kominem'.
Piec ok.1 godz. w temp.180 stopni.
Upieczoną babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Autor: Lusia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-27
pyszna
Autor: stokrotka
Data: 2009-04-25
Bardzo prosty przepis.Babka smaczna.Tylko uważajcie z ilością cytryny,ponieważ ja dodałam za dużo i myślę przez to była"cierpka".To był mój błąd.Gorąco polecam.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7864/Babka-cytrynowa