Wykonanie
Nowy rok zaczynam od wprowadzenie przepisu na te przepyszne
ciastka z masą
makową.
Ciasteczka kruchutkie, delikatne i bardzo mięciutkie. Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo
ciastek. Pierwszy raz skosztowałam tych makóweczek u mojej koleżanki Renaty i tak mi posmakowały, że postanowiłam je zrobić na święta.Składniki:400 g
mąki tortowej150 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego150g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka1 puszka masy makowej
Mąkę,
cukier puder,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia, jaka i
masło wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na placku wycinamy foremką koła. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę masy makowej i zaginamy ciasto tak aby powstał nam trójkąt tak jak na zdjęciach poniżej.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Upieczone
ciasteczka wystudzamy na kratce. Najlepsze są na drugi dzień.
Ciasteczka przechowujemy w pojemnikach szczenie zatkane.Smacznego !!!
Składniki na ciasto.