ßßß Cookit - przepis na Tarta z jabłkami na spodzie kukurydzianym

Tarta z jabłkami na spodzie kukurydzianym

nazwa

Wykonanie

Jesień. Obawiałam się, że będzie szara, nijaka,zimna, a tymczasem za oknem od paru dni świeci piękne słońce, ptaki śpiewają, a płaszcze poszły w zapomnienie! :) Taka pogoda mogłaby się utrzymać chociaż jeszcze przez tydzień bo dodaje energii :)
Dzisiaj poczęstuje wam tartą, całkowicie bezglutenową, którą robię już drugi raz, ale nie zawsze uda mi się zdążyć zrobić zdjęcia..tym razem byłoby podobnie, ale odłożyłam jeden kawałek do szafy, aby móc rano zrobić porządniejsze zdjęcia. Gorąco Wam ją polecam, ale ostrzegam, że jest BARDZO krucha! :)
Składniki:
/inspiracja Lawendowy Dom /
ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
250g masła roślinnego/margaryny
szczypta soli
3 łyżki cukru
nadzienie:
6 kwaśnych jabłek
1,5 torebki cukru waniliowego
4 goździki
2 łyżki cytryny
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Wyrobioną masę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Delikatnie podlewamy wodą. Po około 10 minutach dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i goździki. Mieszamy i prużymy jeszcze około 5-10 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jest bardzo kruche, więc mogą być problemy z rozwałkowaniem, ale spokojnie może wylepić formę. Nakłuwamy spód i podpiekamy przez 15 minut.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak, aby móc wyciąć z niego np małe kwiatuszki.
Wyjmujemy podpieczony spód, nakładamy jabłka, a na samą górę układamy wycięte kwiatuszki. Całość pieczemy jeszcze przez około 45-50 minut.
Ciasto podajemy obsypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/10/tarta-z-jabkami-na-spodzie-kukurydzianym.html