Wykonanie
Jesień. Obawiałam się, że będzie szara, nijaka,zimna, a tymczasem za oknem od paru dni świeci piękne słońce, ptaki śpiewają, a płaszcze poszły w zapomnienie! :) Taka pogoda mogłaby się utrzymać chociaż jeszcze przez tydzień bo dodaje energii :)Dzisiaj poczęstuje wam tartą, całkowicie bezglutenową, którą robię już drugi raz, ale nie zawsze uda mi się zdążyć zrobić zdjęcia..tym razem byłoby podobnie, ale odłożyłam jeden kawałek do szafy, aby móc rano zrobić porządniejsze zdjęcia. Gorąco Wam ją polecam, ale ostrzegam, że jest BARDZO krucha! :)Składniki:/inspiracja Lawendowy Dom /ciasto:2 szklanki
mąki kukurydzianej250g
masła roślinnego/margarynyszczypta
soli3 łyżki
cukrunadzienie:6 kwaśnych
jabłek1,5
torebki cukru waniliowego4
goździki2 łyżki
cytryny2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Wyrobioną masę owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Delikatnie podlewamy
wodą. Po około 10 minutach dodajemy
sok z cytryny,
cukier,
cynamon i
goździki. Mieszamy i prużymy jeszcze około 5-10 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem. Ciasto dzielimy na 2 części. Jest bardzo kruche, więc mogą być problemy z rozwałkowaniem, ale spokojnie może wylepić formę. Nakłuwamy spód i podpiekamy przez 15 minut.Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak, aby móc wyciąć z niego np małe kwiatuszki.Wyjmujemy podpieczony spód, nakładamy
jabłka, a na samą górę układamy wycięte kwiatuszki. Całość pieczemy jeszcze przez około 45-50 minut.Ciasto podajemy obsypane
cukrem pudrem.Smacznego :)