Wykonanie
Tarty robiłam już parę
razy i w
sumie bardzo lubię je piec, ponieważ są przepyszne, ale ich minusem jest to, że zawsze jest ZA MAŁO. Na 5-6 osób taka
tarta schodzi w jeden wieczór. Powinnam się cieszyć bo przecież smakuje, ale czasami miło by było rozkoszować się tym smakiem jeszcze przez następne dni! Do tego wypieku użyłam tarty, którą dostałam w ramach niedawno wspominanych warsztatów Alemtte :)Składniki:/inspiracja Lawendowy dom /Ciasto:3,5 szklanki
mąki270 g
masła roślinnego/margarynyszczypta
soli7 łyżeczek
cukrunadzienie:9 kwaskowych
jabłek4
gruszki4
goździki2
torebki cukru waniliowego + jeszcze trochę według własnego uznania2-3 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Jabłka i
gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy zimną
wodą i prużymy po około 15min dodajemy
goździki,
cynamon,
cukier i mieszamy. Pozostawiamy jeszcze chwilkę na małym ogniu.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Ciasto dzielimy na pół, owijamy w ściereczkę/folię i wkładamy na 30 min do lodówki.Formę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Z pewnością nie uda się Wam przełożyć całości ciasta za jednym zamachem, więc to co odpadnie wystarczy dokleić. Spód nakłuwamy i podpiekamy przez 20 min w 180 stopnaich. Wyjmujemy formę, nakładamy nadzienie oraz ścieramy na tartce o grubych oczkach drugą połowę ciasta. Całość ponownie wstawiamy i pieczemy przez 40-45 min, aż góra się zarumieni.Podajemy obsypane
cukrem pudrem i ewentualnie z
lodami.Smacznego :)