ßßß Cookit - przepis na Tarta z prużonymi jabłkami i gruszkami

Tarta z prużonymi jabłkami i gruszkami

nazwa

Wykonanie

Tarty robiłam już parę razy i w sumie bardzo lubię je piec, ponieważ są przepyszne, ale ich minusem jest to, że zawsze jest ZA MAŁO. Na 5-6 osób taka tarta schodzi w jeden wieczór. Powinnam się cieszyć bo przecież smakuje, ale czasami miło by było rozkoszować się tym smakiem jeszcze przez następne dni! Do tego wypieku użyłam tarty, którą dostałam w ramach niedawno wspominanych warsztatów Alemtte :)
Składniki:
/inspiracja Lawendowy dom /
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
270 g masła roślinnego/margaryny
szczypta soli
7 łyżeczek cukru
nadzienie:
9 kwaskowych jabłek
4 gruszki
4 goździki
2 torebki cukru waniliowego + jeszcze trochę według własnego uznania
2-3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, podlewamy zimną wodą i prużymy po około 15min dodajemy goździki, cynamon, cukier i mieszamy. Pozostawiamy jeszcze chwilkę na małym ogniu.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Ciasto dzielimy na pół, owijamy w ściereczkę/folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jedną połówkę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Z pewnością nie uda się Wam przełożyć całości ciasta za jednym zamachem, więc to co odpadnie wystarczy dokleić. Spód nakłuwamy i podpiekamy przez 20 min w 180 stopnaich. Wyjmujemy formę, nakładamy nadzienie oraz ścieramy na tartce o grubych oczkach drugą połowę ciasta. Całość ponownie wstawiamy i pieczemy przez 40-45 min, aż góra się zarumieni.
Podajemy obsypane cukrem pudrem i ewentualnie z lodami.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/10/tarta-z-pruzonymi-jabkami-i-gruszkami.html