ßßß Cookit - przepis na Brownies cytrynowe

Brownies cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Moje pierwsze brownies. Trochę odbiega od tradycyjnej wersji z wyglądu zakalcowatego, mokrego ciasta. Ta wersja jest puszysta, nie mokra ale też nie sucha - wypośrodkowana. Ciasto cudownie cytrynowe, pyszniutkie. Przepis z TEJ strony.
Składniki :
skórka z 2 cytryn ( jeśli chcecie bardziej cytrynowe można dodać więcej - ja dodałam z 2,5 )
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka o temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka roztopionego masła
Do miski wkładamy cukier i skórkę z cytryny. Za pomocą drewnianej łyżki lub dłońmi wcieramy skórkę w cukier tak aby stał się wilgotny i pachnący cytryną.
W drugiej misce trzepaczką łączymy jaja, aromat, i sok z cytryny.
W trzeciej misce łączymy mąkę i sól. Dodajemy cukier i masło. Mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy mieszaninę jajeczną. Mieszamy na gładką masę. Robiłam to robotem na niskich obrotach.
Ciasto wylewamy do formy o wymiarach 23x33 cm ( lub podobnych wymiarów )wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175°C przez 30-35 minut do tzw.suchego patyczka.
Glazura cytrynowa : ( pominęłam ale przepis podaje )
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
W misce umieszczamy wszystkie składniki glazury,mieszamy aż składniki połączą się w gładką masę. Polewamy ostygnięte ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/03/Brownies-cytrynowe.html