ßßß
Oto kolejny dowód na to, że najlepsze ciasta powstają spontanicznie i pod wpływem chwili. Tak właśnie było z tym mazurkiem. W głowie aż roiło się od pomysłów. Nie wiedziałem, na który się zdecydować. Jeden miał być z orzechami w słonym karmelu, drugi z karmelizowanymi pomarańczami, a trzeci z jabłkami. "Może zrobię je wszystkie?" - pomyślałem. Ale przecież nie zdążę opublikować ich do świąt. Zresztą to monotematyczne. Nie zastanawiając się dłużej zacząłem przygotowania i uznałem, że wyjdzie w praniu. Tak właśnie powstał mazurek idealny - połączenie wszystkich trzech: słony kajmak, duszone jabłka i skórka cytrynowa oraz pomarańczowa. Cudo!ciasto:250 g mąki180 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaWszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180 º C przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą.wypełnienie:2 duże kwaśne jabłka20 g cukru1 szczypta soli1 szczypta cynamonu2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta pomarańczyskórka otarta z 1/2 cytrynykilka łyżek masy kajmakowejMasę kajmakową umieścić w rondlu, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i podgrzać lekko do uzyskania w miarę płynnej konsystencji. Lekko przestudzić i wyłożyć na wystudzony spód ciasta. Wyrównać. Jabłka obrać ze skóry, podzielić na równe cząstki, umieścić w misce i wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Owoce umieścić na patelni i podgrzewać do rozpuszczenia cukru, a następnie smażyć przez 5-10 minut aż jabłka zmiękną i staną się lekko złote na zewnątrz, ale pozostaną jędrne. Kawałki owoców ułożyć na masie kajmakowej. Na gotowe ciasto zetrzeć skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Przed podaniem całość skropić sokiem z cytryny.Smacznego! :)
