Wykonanie
Oto kolejny dowód na to, że najlepsze ciasta powstają spontanicznie i pod wpływem chwili. Tak właśnie było z tym mazurkiem. W głowie aż roiło się od pomysłów. Nie wiedziałem, na który się zdecydować. Jeden miał być z
orzechami w słonym karmelu, drugi z karmelizowanymi
pomarańczami, a trzeci z
jabłkami. "Może zrobię je wszystkie?" - pomyślałem. Ale przecież nie zdążę opublikować ich do świąt. Zresztą to monotematyczne. Nie zastanawiając się dłużej zacząłem przygotowania i uznałem, że wyjdzie w praniu. Tak właśnie powstał mazurek idealny - połączenie wszystkich
trzech: słony kajmak, duszone
jabłka i
skórka cytrynowa oraz pomarańczowa. Cudo!ciasto:250 g
mąki180 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaWszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180 º C przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą.wypełnienie:2 duże kwaśne
jabłka20 g
cukru1 szczypta
soli1 szczypta
cynamonu2 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta
pomarańczyskórka otarta z 1/2
cytrynykilka łyżek masy kajmakowejMasę kajmakową umieścić w rondlu, dodać szczyptę
soli, dokładnie wymieszać i podgrzać lekko do uzyskania w miarę płynnej konsystencji. Lekko przestudzić i wyłożyć na wystudzony spód ciasta. Wyrównać.
Jabłka obrać ze skóry, podzielić na równe cząstki, umieścić w misce i wymieszać z
cukrem oraz
cynamonem.
Owoce umieścić na patelni i podgrzewać do rozpuszczenia
cukru, a następnie smażyć przez 5-10 minut aż
jabłka zmiękną i staną się lekko złote na zewnątrz, ale pozostaną jędrne. Kawałki
owoców ułożyć na
masie kajmakowej. Na gotowe ciasto zetrzeć
skórkę z cytryny oraz
pomarańczy. Przed podaniem całość skropić
sokiem z cytryny.Smacznego! :)