ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegorodzynki 100 gramówpłatki migdałowe 100 gramówrum 4 łyżek stołowychmleko 200 mililitrówdrożdże 50 gramówmąka 500 gramówmasło 75 gramówcukier 60 gramówjajka 2 sztukżółtka 1 sztukśmietana kremowa 2 łyżek stołowychmarcepan 200 gramówcukier puder 150 gramówsok z cytryny 2 łyżek stołowychsól 1 szczyptakwiatki marcepanowe według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, osączone rodzynki wymieszać z 75g płatków migdałowych i skropić rumem. Drożdże rozpuścić w podgrzanym mleku. dodać mąkę, cukier, masło, jajka, rodzynki oraz sól i zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.Wymieszać żółtka ze śmietaną. Podzielić ciasto na 3 równe części. Dwie uformować w rulony, każdy po ok. 60 cm długości. Marcepan rozwałkować na podobną długość. Trzecią część ciasta rozwałkować na prostokąt 15x60 cm i posmarować żółtkiem. Na środku ułożyć marcepan i zrolować. Wszystkie 3 części zapleść w warkocz i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować wieniec i pozostawić na 15 minut do dalszego wyrośnięcia.Pozostałym żółtkiem posmarować wieniec. Piec 40 minut w 200 stopniach, wystudzić.Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i posmarować tym lukrem wieniec, posypać cukrem i płatkami migdałowymi. wierzch udekorować kwiatkami marcepanowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: