ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekśmietana 1 szklanekdrożdże 30 gramówmleko 2 łyżek stołowychżółtka ugotowane 6 sztukmasło 120 gramówsól 1 szczyptacukier 4 łyżek stołowychjajko sutowe 1 sztukskórka pomarańczowa kandyzowana 6 łyżek deserowychrodzynki 6 łyżek deserowychrum 3 łyżek stołowychszafran 1 szczyptabiałko 1 sztukmasło stopione 2 łyżek stołowychpłatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Szafran wymieszać z łyżką rumu. Pozostałym rumem zalać rodzynki, po 30 minutach osączyć(rum zachować), rodzynki wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową. Jajko utrzeć mikserem z cukrem i szczyptą soli. Nie przerywając ucierania dodać roztopione i ostudzone masło(120g), przetarte przez sitko gotowane żółtka i łyżkę rumu. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem, wymieszać ze śmietaną, mąką i utartymi żółtkami. Teraz dodać do ciasta szafran i wyrabiać ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, ulepić z niego kulki o średnicy 5 cm i lekko spłaszczyć każdą na dłoni. Pośrodku zrobić dołek, wypełnić rodzynkami i skórką pomarańczową. Kołaczyki ułożyć na wysmarowanej masłem blasze (zachować odstępy, bo ciastka rosną). Wierzch posmarować roztopionym masłem i lekko ubitym białkiem, posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: