ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam na Moje wypieki i postanowiłam, że zrobię taką babkę na święta :-) Najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła :-)
Podana ilość wystarcza na jedną formę.
Składniki:
1 3/4 szkl. mąki
3 dag drożdży świeżych lub 10 g suchych
3 żółtka
1 jajko
szczypta soli
1/2 szkl. letniego mleka
1/4 szkl. drobnego cukru
60 g roztopionego masła
8 dag rodzynek lub kandyzowaną skórkę pomarańczową
aromat cytrynowy
Wykonanie:
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy i dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko wyrobić mikserem lub ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy. Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi formy).
Piec w temp. 170º C, do tzw. suchego patyczka .
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/04/Babka-drozdzowa.html