Wykonanie



Przepis ten znalazłam na Moje wypieki i postanowiłam, że zrobię taką babkę na święta :-) Najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła :-)Podana ilość wystarcza na jedną formę.Składniki:1 3/4 szkl.
mąki3 dag
drożdży świeżych lub 10 g suchych3
żółtka1
jajkoszczypta
soli1/2 szkl. letniego
mleka1/4 szkl. drobnego
cukru60 g roztopionego
masła8 dag
rodzynek lub kandyzowaną
skórkę pomarańczowąaromat cytrynowyWykonanie:Przesianą
mąkę,
drożdże,
sól i
cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy i dodać
żółtka,
jajko,
mleko, ekstrakt
cytrynowy,
masło. Wszystko wyrobić mikserem lub ręcznie. Pod koniec dodać
rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formę do babki natłuścić i wysypać
bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy. Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi formy).Piec w temp. 170º C, do tzw. suchego patyczka .
