ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukmąka tortowa 0,5 szklanekmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptabiałka 6 sztukcukier 1 szklanekmak 150 gramówwiórki kokosowe 150 gramówproszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptaChałwa 300 gramówżółtka 4 sztukmleko 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukmasło 350 gramówmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychczekolada 2 łyżek stołowychrodzynki 300 gramówrum 150 mililitrówczekolada gorzka 2 sztukmasło 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto biszkoptowe: ubić 3 białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Ubijając, dodać pól szklaki cukru oraz cukier waniliowy, a następnie stopniowo żółtka. Ubić na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 25 minut w 175 stopniach.Ciasto makowe: ubić 6 białek ze szczypta soli na sztywna pianę. Ubijając, dodawać stopniowo szklankę cukru i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać mak z kokosem oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą. Rozłożyć równomiernie na dużej blaszce4, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 25 minut w 175 stopniach.Krem z chałwy: utrzeć 4 żółtka z łyżką mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i 2 łyżkami czekolady. Na gorące mleko wlać masę żółtkową i ugotować krem. Miękkie masło utrzeć z chałwą, dodając po łyżce zimnego kremu.Polewa rodzynkowa: o[płukane, osączone małe rodzynki zalać rumem, przykryć i pozostawić na noc. Rozpuścić 2 łyżki masła z połamana czekoladą w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki nasiąknięte rumem i wymieszać.Złożenie ciasta: biszkopt - krem z chałwy - ciasto makowe - polewa rodzynkowa.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: