ßßß


Rewelacyjny tort makowy z przepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja.
- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki makuMasa:
500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyPolewa:50 g czekolady gorzkie50 g czekolady mlecznej50 g masłakonfitura z czarnej porzeczki (ewentualnie dżem)wiórki kokosowe (opcjonalnie)Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 22 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 3 równe krążki.
Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami i dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić. Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.
Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (do zgęstnienia kremu).Polewa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną czekoladę. Gdy tylko składniki ulegną stopieniu dokładnie mieszamy i polewamy całe ciasto. Brzegi tortu oprószamy kokosem (opcjonalnie).







