ßßß

Kto lubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis.
Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami i dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić. Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Następnie podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich wrzucić wiórki kokosowe - dokładnie wymieszać.Biszkopt przeciąć na 3 części. Dolny blat przełożyć na dno tortownicy i wyłożyć masą z kokosem. Przykryć następnym krążkiem, naponczować alkoholem, wyłożyć masę budyniową i posypać płatkami migdałów. Całość przykryć górnym biszkoptem - naponczować.Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i miksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokryć ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.






