ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówcukier 200 gramówmasło 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukjajka 4 sztukproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychmleko 8 łyżek stołowychwiórki kokosowe 250 gramówmasło 100 gramówcukier 200 gramówmleko 6 łyżek stołowychbudyń śmietankowy 1,5 sztukmasło 1 kostekmleko 2 szklanekcukier puder 6 łyżek stołowychWykonanie:Masa kokosowa: wymieszać w rondelku 100g masła z wiórkami kokosowymi, 6 łyżkami mleka i 200g cukru, zagotować i odstawić do wystudzenia.Ciasto: 200g masła utrzeć z 200g cukru, cukrem waniliowym i żółtkami. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewać mleko. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie, łyżką, przemieszać. Przełożyć ciasto do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Polać przestudzoną masą kokosową. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach na jasnozłoty kolor.Masa budyniowa: na 2 szklankach mleka ugotować 1,5 opakowania budyniu i ostudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodając w trakcie ucierania po łyżce zimnego budyniu. Zakończyć ucieranie, gdy masa kremowa będzie gładka.Wystudzone ciasto przeciąć nicią na dwa blaty i przełożyć kremem.Uwagi:Do ciasta zamiast 200g masła można dać 100g masła + 100g margaryny.Budyń śmietankowy można zastąpić budyniem waniliowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: