Wykonanie
Znalazłam przepis na to ciasto na blogu Moje Ciacho i tak mi się spodobało, że musiałam je upiec. Nie pożałowałam decyzji, a wręcz przeciwnie chce, żeby jeszcze więcej osób poznało ten przepis, bo ciacho jest naprawde pyszne i na dodatek bardzo efektowne. Polecam :)

Składniki: na
biszkopt:5
jajek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
maku1 szklanka
mąki2 łyżeczki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka gorącej
wody na masę budyniową:

5
żółtek jaj1/2 l
mleka1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej250 g
masła na
galaretkę wiśniową:1 szklanka soku z
wiśni (z kompotu)1,5 szklanki
wody2
galaretki wiśniowe1 szklanka odsączonych
wiśni z kompotu na polewę:100 g
czekolady mlecznej100 g
czekolady gorzkiejPrzygotowanie:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy je z szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek dodajemy porcjami
cukier, cały czas ubijając.
Żółtka zaś mieszamy z
olejem i
wodą w miseczce i powoli dodajemy do
białek, nadal ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko
mąkę z
proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy
mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut.
Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i kiedy już ostygnie przecinamy wzdłuż na pół.Następnie przygotowujemy masę budyniową. Do miseczki nalewamy pół szklanki
mleka, dodajemy do niej
żółtka i
mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część
mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy z
cukrem. Gdy
mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z
żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy. Miękkie
masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny
budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Kolejno zabieramy się za
galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz
wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2
galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy
galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej
wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby
galaretka jeszcze lekko stężała i wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim
biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną
czekoladę. Przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Smacznego :)