Wykonanie
Często słyszę wśród znajomych, że przecież eklerki, ptysie i karpatka to to samo ale w innym kształcie. Wczoraj upiekłam je aby pokazać czym się różnią. Zasadnicza różnica jest taka, że eklerki- bardziej podłużne
ciastka nadziewane są
budyniem (ja wyrabiam go z
masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są
bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z
czekolady a ptysie oprószone
cukrem pudrem.Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów
ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię
groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup.Chciałam żeby moje eklerki miały trochę inny kształt ale podczas pieczenia tak wyrosły, że byłam w szoku bo chciałam uzyskać efekt mini. Kształt jednak niczego nie zmienia bo były tak pyszne, że bez wyrzutów sumienia po nie sięgaliśmy.Ciasto parzone jest bardzo proste w przygotowaniu, najważniejsze jest jednak aby je dobrze upiec. Nieraz wydaje się, że
ciastka są upieczone ale po przekrojeniu w środku są surowe. Dlatego upieczone
ciastka suszę jeszcze chwilę w niższej temperaturze.*na 12 sztukSkładniki: na ciasto:szklanka
wodyszklanka
mąki pszennej125 g
masła4
jajka na krem:litr
mleka80 g
mąki ziemniaczanej20 g
mąki pszennej20 g
mąki kukurydzianej3
żółtka100 g
cukru200 g
masładodatkowo:100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
mlekałyżeczka
masłaWodę z
masłem zagotować. Wsypać
mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić
jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać
ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone
ciastka przekroić wzdłuż na połowę.
Żółtka, wszystkie
mąki,
cukier i szklankę
mleka wymieszać. Pozostałe
mleko zagotować. Wlać na nie mieszankę z
żółtkami i ugotować gęsty
budyń. Nie zdejmując z ognia dodać
masło i mieszać do momentu aż
budyń je wchłonie. Przestudzić. Przełożyć do szprycy i nadziać
ciastka.W misce umieścić połamaną
czekoladę,
mleko i
masło. Rozpuścić nad parą i polać eklerki.