ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajka 8 sztukcukier 8 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 sztuksól według uznaniamąka tortowa 8 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 3 łyżek stołowychkawa rozpuszczalna 3 łyżek deserowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychbiałka 4 sztukwiórki kososwe 200 gramówcukier 0,75 szklanekproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmąka tortowa 1 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychmleko 0,5 litrówmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychmąka pszenna 1,5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukcukier 0,5 szklanekMargaryna Palma 1 sztukrodzynki 400 gramówrum według uznaniaczekolada gorzka 1 sztukczekolada mleczna 1 sztukmasło 100 gramówkawa cappuccino 3 łyżek stołowychWykonanie:Biszkopt kawowy: ubić mikserem 4 całe jajka o temperaturze pokojowej z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczypta soli na puch (ubijać 8-10 minut). Wymieszać 4 łyżki mąki tortowej z 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczką proszku do pieczenia oraz 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Tę mieszaninę delikatnie, łyżką, połączyć z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do płaskiej, dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. piec ok. 25 minut w 165 stopniach, wystudzić.W ten sam sposób upiec drugi taki sam biszkopt kawowy.Ciasto kokosowe: 4 białka ubić mikserem ze szczypta soli na sztywna piane, dosypując stopniowo 0,75 szklanki cukru, ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać łyżkę mąki tortowej z łyżką mąki ziemniaczanej, łyżeczką proszku do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Tę mieszaninę delikatnie, łyżką, wymieszać ze sztywna pianą. Masę rozsmarować równomiernie na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.Masa budyniowa: w pół szklance mleka wymieszać 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki mąki pszennej , resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym oraz z pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować gęsty budyń, wystudzić. Dobrze utrzeć miękką margarynę lub masło, dodając po łyżce budyniu oraz stopniowo kawę cappuccino w proszku. Masę podzielić na 2 części.Polewa rodzynkowa: opłukane, osaczone małe rodzynki zalać rumem lub czystą wódka, przykryć i odstawić na noc. Na małym ogniu rozpuścić 100g masła, dodać połamane obie czekolady i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Zdjąć z ognia, dodać osączone rodzynki i wymieszać. Jeszcze ciepła polewę równomiernie rozłożyć na cieście i wstawić na noc do lodówki.Złożenie ciasta: biszkopt kawowy - połowa masy - ciasto kokosowe - połowa masy - biszkopt kawowy - polewa rodzynkowa.Uwagi:Ciasto kokosowe można nasączyć ponczem: 3/4 szklanki wody przegotowanej wymieszać z wódką, sokiem z cytryny oraz cukrem do smaku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: