ßßß
Cookit - przepis na Babka czekoladowo-rumowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Babka czekoladowo-rumowa
Składniki
Jajko
Masło
Cukier
Cukier waniliowy
Czekolada gorzka
Kakao
Kawa rozpuszczalna
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Rum
Czekolada
Wykonanie
Ucierana babeczka z dodatkiem
rumu
i kropelek
gorzkiej czekolady
jest doskonałą propozycją dla łasuchów i smakoszy
czekoladowych
wypieków.Składniki:
4
jajka
200 g
masła
200 g
cukru
cukier waniliowy
100 g startej
gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego
kakao
1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
200 g
mąki pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
80 ml
rumu
2 łyżki
czekoladowych
„kropelek”Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temp.ok.170 st.
Masło
utrzeć/najlepiej mikserem/ z
cukrem
i
wanilią
na puszysty, jednolity krem.Dodawać po jednym
żółtku
wciąż ucierając .Następnie stopniowo dosypywać wymieszane ze sobą, składniki sypkie, a na koniec
rum
i startą
czekoladę
.Dodać również
czekoladowe
kropelki.Ubić sztywną pianę z
białek
i delikatnie połączyć z masą
czekoladową
.Wlać ciasto do natłuszczonej formy i piec ok.45 min./ sprawdzić patyczkiem/.Po przestudzeniu ozdobić babkę
polewą czekoladową
lub posypać
cukrem pudrem
.
Źródło:
http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/babka-czekoladowo-rumowa.html
Przepisy powiązane
Rolada z nutellą
Czekoladowe muffiny
Babeczki czekoladowe z truskawkami
Czekoladowa babka z nutellą
Amerykańskie ciasteczka mocno czekoladowe – przepis
Składniki powiązane (0)