ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 8 sztukcukier 8 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 sztuksól 2 szczyptamąka tortowa 4 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmleko 2 szklanekcukier 4 łyżek stołowychbudyń czekoladowy 2 sztukmasło 1,5 sztukczekolada mleczna 1 sztukczekolada gorzka 1 sztukrodzynki 400 gramówrum do moczenia rodzynek według uznaniadżem z czarnej porzeczki według uznaniaWykonanie:Rodzynki zalać rumem, przykryć i pozostawić na noc.Ciasto biszkoptowe: 4 całe jajka ubić mikserem z 4 łyżkami cukru, jednym cukrem waniliowym i jedną szczyptą soli na puch. Dodać 4 łyżki mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor. W ten sam sposób upiec drugi cienki biszkopt i wystudzić.Masa budyniowa: na mleku ugotować budynie z 4 łyżkami cukru i wystudzić. Kostkę masła utrzeć na puch, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Jeśli masa jest za mało słodka można wg uznania dodać trochę cukru pudru. Gotową masę podzielić na 2 części.Masa czekoladowo-rodzynkowa: pół kostki masła rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać połamane czekolady i razem w maśle rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać osączone rodzynki i wymieszać. Ciepłą masę rozłożyć na złożonym cieście.Rumem, który pozostał z moczenia rodzynek, delikatnie nasączyć placki biszkoptowe.Złożenie ciasta: placek biszkoptowy - dżem z porzeczki - połowa masy budyniowej - placek biszkoptowy - reszta masy budyniowej - masa czekoladowo-rodzynkowa.Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.Uwagi:Rum można zastąpić czystą wódką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: lilkaData: 2011-04-26No nawet fajny ten przepis, ale ja robiłam na bazie ciemnego ciasta i jasnego budyniu oraz bez dżemu i mówię wam był cudny!!! Poza tym ja inaczej zrobiłam tę masę tak: rodzynki odsączyła i nałożyłam na ciasto, a w rondlu rozpuściłam 5 g margaryny, dwie mleczne czekolady wedla i dolałam odrobine wody! Wyszło boskie! Polecam bardzo serdecznie:)Autor: zubrzyceData: 2009-12-20superAutor: teresaData: 2009-12-20super ciastoAutor: aplochData: 2009-11-18Dziękuję za sprostowanie :) Rodzynki wstawiłam do namoczenia się, a teraz biorę się za biszkopt - jutro wielkie składanie ciasta :DAutor: BeciaData: 2009-11-17Odpowiedź dla aploch. Tak masz rację, w składnikach jest błąd. Do jednego biszkopta daje się 4 łyżki mąki tortowej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a więc na 2 biszkopty potrzeba 8 łyżek mąki tortowej. Za błąd przepraszam i polecam to pyszne ciasto z rodzynkami nasiąkniętymi alkoholem.Autor: aplochData: 2009-11-16Coś mi tu nie pasuje: ilość jajek, cukru jest podana na dwa biszkopty (tabelka), ale już ilość mąki tylko na jeden biszkopt (tabelka v. opis). To jak to w końcu jest?Autor: TASIAData: 2009-03-25ja piekę biszkopt kakaowy, jest ładniejszy i nie dodaję rumu tylko wódki, pychotaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: