ßßß Cookit - przepis na Tort Czekoladowy

Tort Czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla wielbicieli czekolady.
Kakaowy biszkopt, czekoladowo-budyniowa masa, a wszystko polane kuwerturą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. :)
Biszkopt:
7 jajek
szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki kakao
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa:
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
500 ml mleka (do zrobienia budyniu)
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady)
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
Polewa:
100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
50 g masła
ok. 3 łyżki mleka
Tort Czekoladowy - Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz kakaem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota na najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z kakaem i proszkiem do pieczenia, a na końcu wsypujemy startą czekoladę.
Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (30 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Masa czekoladowa:
Zagotowujemy ok. 400 ml mleka wraz z cukrem. W garnuszku rozprowadzamy budyń w reszcie mleka (ok. 100 ml) dodając łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotującego się mleka, robimy budyń i studzimy.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dolewamy ok. 1/2 szklanki mleka. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ubijamy przez dłuższą chwilę na biały. Na niskich obrotach miksera dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie budyniu ciągle mieszając. Ważne, aby dodawać składniki bardzo powoli tak aby masa się nie zważyła.
Polewa Czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.
Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy ciepłą czekoladą.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/02/tort-czekoladowy.html