ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 7 sztuksól 1 szczyptacukier 1 szklanekmąka krupczatka 8 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychbiałka 5 sztuksól 1 szczyptacukier 1 szklanekmiód 1 łyżek stołowychorzechy włoskie mielone 250 gramówmąka tortowa 2 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychjajka 3 sztukcukier 0,5 szklanekmasło 400 gramówkawa rozpuszczalna 3 łyżek stołowychrodzynki 300 gramówmasło 100 gramówrum 200 mililitrówczekolada gorzka 200 gramównapar kawy rozpuszczalnej - mocny 1 szklanekWykonanie:Ciasto biszkoptowe: ubić 7 białek ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dosypywać szklankę cukru, a potem po 1 żółtku (7 sztuk). Następnie delikatnie połączyć z mąką krupczatką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki.Ciasto orzechowe: ubić na sztywno 5 białek ze szczyptą soli. Ubijając, dodawać stopniowo szklankę cukry i miód. Ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać mąkę tortową z łyżką mąki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia z orzechami, i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć ciasto do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Ew. zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dosuszyć ciasto przez 10 minut.Masa kawowa: na parze ubić 3 jajka z pół szklanki cukru. Miękkie 400g masła utrzeć, dodając po łyżce masę jajeczną. W malej ilości przegotowanej wody rozpuścić 3 łyżki rozpuszczalnej kawy, wystudzić i małymi porcjami dodawać do ucieranej masy.Polewa rodzynkowa: wypłukane, osączone małe rodzynki zalać na noc rumem lub na 2 dni, pod przykryciem. W kąpieli wodnej rozpuścić 100g masła oraz połamaną czekoladę i wymieszać z rodzynkami.Złożenie ciasta: ułożyć w tortownicy jeden płat ciasta, nasączyć go naparem kawy i posmarować połową masy kawowej. Nakryć ciastem orzechowym, posmarować reszta masy i przykryć drugim plackiem biszkoptu, i nasączyć go kawą. Na wierzchy równomiernie rozłożyć, łyżeczką, polewę rodzynkową. Wstawić na noc do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: