ßßß
Bardzo fajne i szybkie ciasto. Dzięki dodatkowi oleju ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Nie obędzie się bez pysznych dodatków czekolady, wiśni, rumu i kruszonki orzechowej.Składniki:6 jajek1 szklanka cukru2 szklanki mąki krupczatki1 szklanka oleju1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki rumu100 g czekolady gorzkiej ( drobno pokrojonej)około 300 g wiśni umytych i wydrylowanychKruszonka:100 g masła temp. pokojowa150 g mąki80 g cukru50 g orzechów włoskich albo laskowychŻółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa zgęstnieje i zrobi się jasno żółta. Następnie dodajemy na przemian olej i mąki z proszkiem. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy łyżkę białek do masy mieszamy do połączenia następnie wkładamy pozostała resztę. Do ciasta dodajemy rum i kawałki czekolady mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy o wymiarze 26-28 cm. Na cieście układamy wiśnie i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 50 minut w 180*C.* kruszonka wszystkie składniki oprócz orzechów zagniatamy na koniec dodajemy orzechy.