Wykonanie
Bardzo fajne i szybkie ciasto. Dzięki dodatkowi
oleju ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Nie obędzie się bez pysznych dodatków
czekolady,
wiśni,
rumu i kruszonki orzechowej.Składniki:6
jajek1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
oleju1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
rumu100 g
czekolady gorzkiej ( drobno pokrojonej)około 300 g
wiśni umytych i wydrylowanychKruszonka:100 g
masła temp. pokojowa150 g
mąki80 g
cukru50 g
orzechów włoskich albo laskowych
Żółtka ucieramy z
cukrem do momentu aż masa zgęstnieje i
zrobi się jasno żółta. Następnie dodajemy na przemian
olej i
mąki z proszkiem. Ubijamy
białka na sztywno. Dodajemy łyżkę
białek do masy mieszamy do połączenia następnie wkładamy pozostała resztę. Do ciasta dodajemy
rum i kawałki
czekolady mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy o wymiarze 26-28 cm. Na cieście układamy
wiśnie i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 50 minut w 180*C.* kruszonka wszystkie składniki oprócz
orzechów zagniatamy na koniec dodajemy
orzechy.