Wykonanie
Dziś na słodko ze zdrowym dodatkiem
płatków owsianych.Składniki:3 szklanki błyskawicznych
płatków owsianych mogą być również inne np.orkiszowe1,5 szklanki
mąkiszklanka posiekanych
orzechów włoskich10 dag
gorzkiej czekolady2 czubate łyżki
masła1/2 szklanki
oleju1,5 szklanki
cukru2-3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat waniliowy1/2 łyżeczki
soli.W garnku ustawionym na naczyniu z wrzącą
wodą roztopiłam
czekoladę.W misce utarłam
masło, wymieszałam je z
żółtkami utartymi z
cukrem,
olejem, ostudzoną
czekoladą i
aromatem waniliowym.Na końcu delikatnie połączyłam całość z pianą z
białek.Wymieszałam
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i wsypałam do miski z utartym
kremem czekoladowym, dodałam
płatki owsiane i
orzechy.Wszystko porządnie wymieszałam.Blachę wyłożyłam pergaminem, nabierałam łyżeczką czubate porcje ciastai nakładałam je w odstępach 5 centymetrowych na przygotowaną blachę.Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Do
ciastek można dodać odrobinę
papryki chili albo starty świeży
imbir.Polecam te pyszne
ciasteczka.Są kruche,wspaniałe do
kawy i mogą długo poleżeć.Smacznego!