Wykonanie
Kiedy wszyscy w koło mnie zachwycali się Brownie, ja nie rozumiałam w czym rzecz... Teraz już wiem. To pyszne, mocno
czekoladowe, intensywnie wilgotne ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Prawdziwy deser królów! :-DPrzepis na Brownie zaczerpnęłam ze strony KwestiaSmaku (sposób przygotowania częściowo cytowany). Wyszedł wspaniały!Składniki:300 g
gorzkiej czekolady 70%225 g
masła3
jajka1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego275 g
cukru135 g
mąki1/4 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.100 g
czekolady zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić do lodówki.Pozostałą
czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w rondelku z pokrojonym
masłem na bardzo małym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania się masy. Po rozpuszczeniu obu składników zdjąć z ognia.
Jajka ubić na sztywno z
wanilią i
cukrem.Dodać masę
czekoladową i razem zmiksować na wolnych obrotach.Dodać przesianą
mąkę,
sól i razem wymieszać (zmiksować na wolnych obrotach).Przełożyć do przygotowanej formy.Posypać wcześniej startą
czekoladą.Wstawić do piekarnika na 20 minut i odczekać do całkowitego wystudzenia.
Ciasto banalnie proste i wyjątkowo kaloryczne, ale moim zdaniem warte grzechu. Rodzina się w nim wprost zakochała. Blaszka, choć niewielka zniknęła w mgnieniu oka, a za mną chodzi już kolejny taki
czekoladowy wypiek! :)