Wykonanie
Witam! Jutro wybieramy się z Rafałem na wesele i nie będzie Nas 2 dni. Dlatego też dzisiaj wstawiam coś słodkiego na weekend, który ma być podobno bardzo gorący i
słoneczny - tak, żebyście o Nas nie zapomnieli! Będzie to przepis na pyszne
kawowo-
czekoladowe babeczki/muffinki/cupcakes (dla mnie to wszystko to samo).Niektóre z nich ozdobiłam
bitą śmietaną zabarwioną na różowo. Przepis na ciasto pochodzi stąd .Składniki (na ok. 16 babeczek):2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1/4 łyżeczki
soli (dałam szczyptę)1/2 łyżeczki
cynamonu2 i 1/2
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka (dodałam trochę więcej bo ciasto wydawało mi się zbyt gęste)1/2 kostki rozpuszczonego
masła1
jajko1/2 tabliczki
czekolady gorzkiejSuche składniki wsypujemy do miski. Do drugiej miski wlewamy
mleko,
masło,
jajko - wszystko dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną
czekoladę.Masą wypełniamy papilotki bądź blachę do pieczenia. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Gotowe babeczki studzimy.Jeżeli chcemy je ozdobić do ubijamy ok. 350 ml
śmietany kremówki 36% razem z 3 łyżkami
cukru pudru dodając
barwnik spożywczy - u mnie różowy.Smacznego!