ßßß
Składniki:szklanka mąki1,5 szklanki cukru6 jajek20 dag masła2 tabliczki gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczenia10 dag posiekanych orzechów włoskich10 dag rodzynektabliczka białej czekolady do dekoracjiWykonanie:Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut. Białą czekoladę zetrzeć na tarce do bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia.