Wykonanie

Składniki:szklanka
mąki1,5 szklanki
cukru6
jajek20 dag
masła2 tabliczki
gorzkiej czekoladyłyżeczka
proszku do pieczenia10 dag posiekanych
orzechów włoskich10 dag
rodzynektabliczka
białej czekolady do dekoracjiWykonanie:
Masło z
czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia.
Jajka ubić, dodać
cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
czekoladę, a na koniec sparzone i osączone
rodzynki i
orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce do
bakalii o grubych oczkach, posypać wierzch upieczonego gorącego ciasta, odstawić do wystygnięcia.