Wykonanie
Na świecie istnieje obecnie około 1,5 miliona różnych gatunków
grzybów, ale co roku liczba ta powiększa się o nowo odkryte odmiany.
Grzyby występują we wszystkich strefach klimatycznych i potrafią rosnąć nie tylko na lądzie, ale także w wodzie. Choć większości z nas kojarzą się głównie ze zbieranymi w lesie
borowikami, podgrzybkami, rydzami i
maślakami, to niezwykle istotne znaczenie odgrywają w przemyśle farmaceutycznym, gdzie są wykorzystywane do produkcji
leków, np. antybiotyków.W polskiej kuchni
grzyby stanowią ważny, często stosowany i bardzo lubiany składnik potraw. Używa się ich w postaci surowej – prosto z lasu, suszonej, marynowanej, kiszonej i mrożonej.
Panie domu przyrządzają z nich setki domowych dań, doskonałych na śniadania, jak np. jajecznica z boczniakiem, obiady - zupa pieczarkowa i gulasz z
grzybami oraz kolacje –
grzyby w
śmietanie. Najczęściej doprawia się je po prostu
solą i
pieprzem, ale by zyskać bardziej warzywny smak dania
grzybowego, a szczególnie zupy lub gulaszu, także przyprawą uniwersalną taką, jak Warzywko.
Dzięki starannie dobranej kompozycji suszonych
polskich warzyw:
marchwi,
cebuli, liści
selera,
natki pietruszki,
papryki i
pomidorów oraz najlepszych przypraw i
soli, Warzywko doskonale wzbogaca smak
grzybowych dań. Uzyskany dzięki niemu naturalny, ale wyrazisty smak potrawy pozwala zadbać o podniebienia całej rodziny tworząc jednocześnie pełną aromatu i ciepła domową atmosferę.Wszystkim paniom domu, które cenią smak
polskich grzybów producent
przyprawy Warzywko poleca przepis na „Gołąbki z
mięsem i grzybami”:Składniki dla 3 - 4 osób:
biała kapustaprawdziwki – według uznania30 dag
mięsa mielonego1 szklanka
kaszy gryczanej1 średnia
cebula i 1
dymkamasłoolejpojemniczek
śmietanynieco
mąkiprzyprawa uniwersalna Warzywko
natka pietruszkiPrzygotowanie: Ugotować
kaszę gryczaną. W garnku z osolonym wrzątkiem sparzyć głąb
kapusty. Gdy liście zmiękną (po około 10 minutach) należy je rozdzielić, odciąć zgrubiałe fragmenty i opłukać zimną
wodą.
Grzyby oczyścić i drobno pokroić.
Cebulę obrać i również pokroić. Na rozgrzanym
maśle podsmażyć
cebulę, a następnie dodać do niej połowę przygotowanych
grzybów. Dusić tak długo, aż odparuje powstały sos. Następnie dodać ugotowaną
kaszę gryczaną i przyprawić Warzywkiem. Ostudzić i połączyć z surowym
mięsem mielonym. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniać liście
kapusty. Uformowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym
olejem i wyłożonym kilkoma liśćmi
kapusty. Można dodać nieco
wody wymieszanej z przyprawą Warzywko. Dusić pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie przygotować sos z podsmażonej na
maśle dymki (białej i zielonej części),
grzybów oraz
śmietany z odrobiną
mąki. Ugotowane gołąbki polać
sosem grzybowym i posypać
natką.Dostępność sprzedaży:Warzywko dostępne jest w opakowaniach od 75g do 1kg. Można je kupić w sklepach detalicznych, a także super- i hipermarketach na terenie całego
kraju. Ceny detaliczne
przyprawy są następujące: Warzywko 75g - 1,14 zł, Warzywko 200g - 2,39 zł, Warzywko 500g - 5,29 zł, Warzywko 1 kg - 10,69 zł.Informacje o firmie PodravkaPodravka jest najsłynniejszą firmą chorwacką, znaną przede wszystkim z produkcji spożywczej. Firma posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów. Ma doświadczenie zarówno w produkcji
przetworów mięsnych, dań gotowych, dodatków do potraw, jak i odżywek dla dzieci,
słodyczy,
herbat oraz
napojów. W Polsce znana jest, jako największy specjalista w dziedzinie przypraw i dodatków do potraw, głównie dzięki
Vegecie. Firma powstała jeszcze przed drugą wojną światową, a jej początki były skromne i niczym nie zapowiadały dzisiejszych osiągnięć. W 1934 roku bracia Mateusz i Marian Wolf założyli małą przetwórnię
owoców, która później stała się podstawą Podravki. Po drugiej wojnie światowej fabryka została znacjonalizowana i otrzymała obecną nazwę.
Marka Vegeta pojawiła się na rynku w 1959 roku i w krótkim czasie stała się wizytówką Podravki. W latach sześćdziesiątych
Vegeta dotarła również za granicę. Podravka sprzedaje obecnie swoje produkty w 40 krajach świata i zatrudnia ok. 7400 pracowników. Koncern ma firmy w 17 krajach na całym świecie, a fabryki w 5 krajach – Chorwacji, Słowenii, Czechach, Słowacji i od 2000 roku także w Polsce.