Wykonanie
Jak wiadomo
kasze są zdrowe i treściwe.
Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu. Wiadomo, że z krzemu zbudowane są nasze kości, zęby, arterie. Krzem usztywnia dziąsła, wzmocnia włosy.Zastanówmy się jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach
kasza gryczana.Zaczniemy od przygotowania farszu.Składniki:1/2 szklanki
kaszy gryczanej palonej1,5 szklanki
wodyok. 500 g.
mięsa rosołowego1
cebula1
olej do smażenia
Przyprawy:
sól,
pieprz,
lubczyk,
majeranek,
tymianek, mielone
ziele angielskie (lub inne
zioła według własnego smaku).Należy odmierzyć 1/2 szklanki
kaszy gryczanej . Wsypać do garnka i zalać 1,5 szklanki
wody . Gotować na małym ogniu aż wchłonie się
woda.Następnie rozmrożone
mięso rosołowe (które skrupulatnie odkładaliśmy w zamrażalce) zmielić.Na patelni rozgrzać nieco tłuszczu. Dodać posiekaną
cebulę i przysmażyć. Kiedy
cebula będzie miała ładny złoty kolor dodać
mięso. Nie zdejmując z ognia dodać
sól i
przyprawy. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Kaszę wsypać do miski. Dodać podsmażoną
cebule z
mięsem. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Doprawić do smaku
przyprawami i
solą.Ciasto:
2 szklanki
mąki3 łyżki kwaśnej
śmietany1/3 szklanki
oleju (może być mniej)1
jajkoWszystkie składniki dokładnie wyrobić.Wywałkować na placek.Pociąć nożem na małe prostokąty.
Na każdy nałożyć łyżeczką farszu i skleić.Wrzucać na osolony wrzątek.Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze parę minut.
Uwaga: Podałam z przysmażoną
cebulką na
oleju i
mielonką pokrojoną w cienkie paseczki z dodatkiem
słodkiej papryki.Można okrasić
wędzonym boczkiem i
cebulą czy własnych upodobań.
Równie smaczne są podsmażone następnego dnia. Podałam z liści
sałaty i kwaśnej
śmietany.
Z powodzeniem możemy je również zamrozić a będą jak znalazł w dniu kiedy nie będziemy
mieli czasu na gotowanie.