Wykonanie
Kasza gryczana to źródło
białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to
białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak
białko roślin strączkowych (
fasola,
groch,
soja) i jest bogate w aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.
Kasza gryczana nie zalicza się do zbóż (jak np.
kasza jęczmienna czy
manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są
owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej do różowej. Kwitnie w lipcu i sierpniu.

1 szklanka
kaszy gryczanej1/2 kg.
pieczarek5 łyżek
mąki pszennej5 łyżek
mąki żytniej2
cebuleolej do smażenia1
jajko1 łyżka kwaśnej
śmietanyPrzyprawy:
sól,
pieprz,
suszony koper,
natka pietruszki,
lubczyk.Wykonanie:Odmierzyć szklankę
kaszy gryczanej. Wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami zimnej
wody. Przykryć pokrywką i postawić na małym ogniu. Gotować do całkowitego wchłonięcia się
wody.
Cebulę obrać. Pokroić. Zeszklić na rozgrzanym
oleju.Dodać wyczyszczone i pokrojone
pieczarki. Podsmażyć.Kiedy
kasza będzie miękka dodać usmażone
pieczarki wraz z
cebulą.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
przyprawami do smaku.Dokładnie wymieszać.Ciasto:Na stolnicę wsypać
mąkę żytnią i pszenną. Dodać
żółtko oraz niecałe
białko (część
białka zostawić do posmarowania ciasta) oraz
śmietanę. Dolewać ciepłą
wodę w czasie wyrabiania ciasta. Ciasto nie powinno być twarde.Rozwałkować na cienki placek. Pokroić w kwadraty. Każdy brzeg kwadratu posmarować
białkiem aby pierogi się lepiej sklejały. Na środek każdego nakładać farsz z
kaszy z
pieczarkami i dokładnie sklejać.Wrzucać na gotującą się
wodę. Kiedy wypłyną zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut.Podałam z
sosem pieczarkowym.

Uwaga:
Kasza gryczana w Polsce pojawiła się za sprawą Tatarów w XIII wieku, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką.