ßßß
1 szklanka kaszy gryczanej1/2 kg. pieczarek5 łyżek mąki pszennej5 łyżek mąki żytniej2 cebuleolej do smażenia1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanyPrzyprawy: sól, pieprz, suszony koper, natka pietruszki, lubczyk.Wykonanie:Odmierzyć szklankę kaszy gryczanej. Wsypać do garnka. Zalać 2 szklankami zimnej wody. Przykryć pokrywką i postawić na małym ogniu. Gotować do całkowitego wchłonięcia się wody.Cebulę obrać. Pokroić. Zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać wyczyszczone i pokrojone pieczarki. Podsmażyć.Kiedy kasza będzie miękka dodać usmażone pieczarki wraz z cebulą.Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami do smaku.Dokładnie wymieszać.Ciasto:Na stolnicę wsypać mąkę żytnią i pszenną. Dodać żółtko oraz niecałe białko (część białka zostawić do posmarowania ciasta) oraz śmietanę. Dolewać ciepłą wodę w czasie wyrabiania ciasta. Ciasto nie powinno być twarde.Rozwałkować na cienki placek. Pokroić w kwadraty. Każdy brzeg kwadratu posmarować białkiem aby pierogi się lepiej sklejały. Na środek każdego nakładać farsz z kaszy z pieczarkami i dokładnie sklejać.Wrzucać na gotującą się wodę. Kiedy wypłyną zmniejszyć ogień i gotować jeszcze kilka minut.Podałam z sosem pieczarkowym.
Uwaga:Kasza gryczana w Polsce pojawiła się za sprawą Tatarów w XIII wieku, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką.